Programma's

Programma 3 Economie

Doelstelling:

Groei werkgelegenheid realiseren

Arbeidsmarkt niet in balans
De gemeente telt 22.100 arbeidsplaatsen en 6.400 (bedrijfs)vestigingen, vooral geconcentreerd in Joure, Lemmer en Balk. Wij hebben een arbeidsmarkt die niet in balans is. De regio is afhankelijk van de werkgelegenheid in De Fryske Marren, maar andersom geldt dat nog sterker. De bedrijven en inwoners van De Fryske Marren zijn sterk verweven met en afhankelijk van de regio om hen heen. Bijna 45% van onze beroepsbevolking werkt buiten de gemeente. Ruim 32% van de banen in De Fryske Marren wordt ingevuld door mensen van buiten de gemeente. Vooral de uitgaande pendel richting Heerenveen, Súdwest Fryslân, Leeuwarden en de Noordoostpolder is groot.

Nieuw sociaal-economisch beleid is in ontwikkeling
Samen met de ondernemersverenigingen ONG, OVS en VvBL en verschillende stakeholders (bedrijven, onderwijs, instellingen, kennisplatforms) zijn we volop bezig geweest met de ontwikkeling van nieuw sociaal-economisch beleid (Programma Economie). Het programma is in concept gereed en kan in het eerste kwartaal 2024 het bestuurlijke besluitvormingsproces in.

Vergroten economische vitaliteit in de gemeente
Wij zijn in 2023 met de ondernemersverenigingen en verschillende stakeholders in gesprek geweest over de economische vitaliteit in onze gemeente en regio. Wij zijn blijven werken aan versterking van onze economie en zien structuurversterking als één van onze kerntaken. We borduren voort op de visie die in 2015 is vastgesteld. Maar met nieuwe accenten. De economie en de samenleving staan er inmiddels anders voor en hebben ook iets anders nodig. Dit betekent dat wij onze inzet als gemeente bij moeten stellen. Wij willen met het nieuwe Programma Economie aan de slag met de volgende opgaven:

  1. Hoe anticiperen we op een krappe en krimpende arbeidsmarkt?
  2. Hoe zorgen we voor een wendbare en weerbare beroepsbevolking?
  3. Hoe zorgen we voor meer toekomstgerichte wendbare en groeiende werkgevers met impact?
  4. Hoe vergroten we de attractiviteit van ons vestigingsklimaat?

We stimuleren de overgang naar een circulaire economie
Hiervoor is het project ‘Circulaire Bedrijventerreinen’ gestart. Wij zijn aangesloten bij de initiatiefnemers: Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, provincie Fryslân en Omrin. Er is een routekaart ontwikkeld voor hoe Friese bedrijventerreinen circulair kunnen worden. Bedrijventerrein Haskerveen was één van de betrokken bedrijventerreinen in deze pilot. Aan de hand van de opgestelde routekaart zijn er inmiddels meerdere gesprekken met verschillende bedrijven op het bedrijventerrein gevoerd om te kijken welke maatregelen/acties kunnen worden ondernomen met als doel het verhogen van de circulariteit op het terrein. Er zijn nog geen concrete resultaten geboekt.

We hebben oog voor de grote uitdagingen waar de agrarische sector voor staat
In De Fryske Marren is de agrarische sector een belangrijke economische pijler. De sector is de grootste ‘stoffeerder’ in het buitengebied. Het accent ligt op de melkveehouderij. Wij hebben oog voor de maatschappelijke effecten van de veranderingen in deze sector. We onderkennen de huidige problematiek en opgave.

Maatwerkoplossingen zijn nodig op het gebied van innovatie, biodiversiteit en toekomstbestendigheid.
Een mooi voorbeeld hiervan is het project warmtenet Balk. Een samenwerking tussen gemeente, de energiecoöperatie Gaasterlân, Dynhus, AVK plastics, Balk Vooruit en de ondernemersvereniging Eigen Haard/de Stikke.

Programma recreatie & toerisme De Fryske Marren vastgesteld
Op 22 februari 2023 is het programma recreatie en toerisme De Fryske Marren vastgesteld door de raad. De focus ligt op vitale logiesaccommodaties, seizoensverlenging en slimme groei. Samen met de sector hebben we gewerkt aan de concretisering van het programma door middel van het opstellen van een uitvoeringsprogramma en een kansenkaart samen met de gemeente Sûdwest-Fryslán. Beide documenten zijn voorzien in het eerste kwartaal van 2024. Hiernaast werken we aan gebiedsvisies op het gebied van R&T wat een continu proces is.

Recreatie & toerisme in de regio: herstel sector heeft doorgezet in 2023
Mensen blijven graag reizen en de intentie om in 2023 op vakantie te gaan was hoog. De regio Zuidwest Fryslân is nog steeds erg in trek onder toeristen vanwege het grote watersportaanbod en de ligging van zeven van de elf Friese steden in de regio. Inwoners van Fryslân zijn over het algemeen positief over het aantal toeristen dat de provincie bezoekt. Een analyse door de tijd laat echter wel zien dat de toerismedruk licht toeneemt. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Fries planbureau deed naar de mening van inwoners van Fryslân over toerisme in de provincie. De toename van de toerismedruk geldt vooral voor de regio Zuidwest Fryslân.

Camping Lemmer overgedragen
Eind juni is camping Lemmer overgedragen aan de nieuwe exploitant. Mede dankzij de inzet van een aantal bedrijven uit Lemmer is het gelukt om de camping in augustus open te stellen voor kampeerders en camperaars. De animo was boven verwachting. De nieuwe exploitant is druk bezig met het verder op orde brengen van de voorzieningen en het investeren in de bouw van een aantal chalets.

Maatschappelijke initiatieven

Tsjûkemar
We focussen ons bij deTsjûkemar op twee projecten: De Ûlesprong en de Zuidoost oever. Deze staan in het Meerjarenuitvoeringsprogramma 2021-2023. Voor de Ûlesprong zij wij aan de slag geweest met het concretiseren van het project. Er ligt nu een realistische begroting voor het project en er wordt toegewerkt naar een definitief ontwerp. Het project Zuidoost oever wordt door de provincie getrokken en is ook voorzien van een realistische begroting. De provincie heeft € 1 miljoen opgenomen in het coalitieakkoord voor de uitvoering van beide projecten. Aan de gemeente wordt ook uitvoeringsgeld gevraagd voor de beide projecten.

Nannewiid
Het Wetterskip is begonnen met het ecologisch baggeren van het Nannewiid. Binnen de gemeente onderzoeken we of er koppelkansen liggen op het gebied van het baggeren/de waterkwaliteit. De Provincie heeft in het coalitieakkoord financiële middelen opgenomen voor de regie, onderzoek en laaghangend fruit.

Deze pagina is gebouwd op 07/18/2024 13:40:23 met de export van 07/18/2024 13:25:41