Paragrafen

Paragraaf Duurzaamheid

Financiële structuur

Toekomstbestendige leefomgeving heeft geen budget. Incidentele uitgaven zijn gedekt vanuit het krediet 'Energietransitie'.

Wat hebben we bereikt?

CO2 prestatieladder
In 2023 heeft in het kader van de CO2 prestatieladder een audit plaatsgevonden. Het managementsysteem voor het CO2-bewust handelen van de gemeente voldoet net als het voorgaande jaar aan niveau 4 van de CO2 prestatieladder. Op basis van het CO2-monitoringsinstrument worden nieuwe CO2-reductie- of -emissiedoelstellingen opgesteld. In juni 2024 vindt de volgende audit plaats.

Groen-blauwe maatregelen 
Voor groen-blauwe maatregel zijn 78 subsidieaanvragen ingediend waarvan 64 voor regentonnen, 13 voor groene daken en 1 voor een infiltratiemodule. De subsidieregeling groen-blauwe maatregelen is in 2023 verbreed.

GroenDoen  
Het oogmerk van GroenDoen is dat bij basisschoolleerlingen het besef wordt vergroot dat zij afhankelijk zijn van hun leefomgeving en dat zij deze door hun eigen handelen positief of negatief kunnen beïnvloeden. De samenwerkingsovereenkomst met Súdwest-Fryslân en de Stichting Erfgoed, Natuur en Landschap is onlangs verlengd tot 1 januari 2028. 95% van de scholen in DFM maakt gebruik van de activiteiten en lespakketten van GroenDoen. Er zijn 82 leskisten en 79 materiaalpakketten verstrekt, 209 kinderen zijn op excursie geweest en er zijn 70 gastlessen gegeven. Tot slot hebben 13 scholen meegedaan aan de Himmeldagen.

OVEF/levering elektriciteit 
De contracten met DVEP (leverancier elektriciteit) en SEFE lopen 31 december 2023 af. Vanaf 1 januari 2024 gaan de Friese overheden over op het zogenaamde ‘zelfleveringsmodel’. Bij zelflevering lever je als lokale overheid energie aan jezelf, zonder tussenkomst van commerciële partijen. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokaal opgewekte groene energie. De coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân (OVEF) wordt de leverancier van de energie voor de Friese gemeenten. De afgelopen twee jaar zijn hiervoor de voorbereidingen getroffen.     

Context en achtergrond

Op nationaal niveau is de aanpak van klimaatverandering vastgelegd in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA). Het doel van het DRPA is het zo goed mogelijk klimaatbestendig inrichten van Nederland voor 2050. In navolging hiervan hebben Rijk, VNG, UvW, en IPO het Bestuursakkoord Klimaatadaptatie ondertekend. Voor de uitvoering hiervan heeft de gemeente een maatregelenpakket opgesteld, met als doel dat De Fryske Marren in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig is en beschikt over een natuurvriendelijke inrichting (bijvoorbeeld oevers en bermen). Verder willen we dat inwoners geen hittestress ervaren en kunnen genieten van een groene, gezonde omgeving. Kaders en beleid voor klimaatadaptatie wordt opgesteld en verschillende projecten worden geïnitieerd of gecontinueerd.
Ook is het deltaplan Biodiversiteitsherstel vastgesteld. Hierin zijn doelen voor natuurherstel opgenomen.

Trends en ontwikkelingen

In Nederland krijgen we steeds meer te maken met extreme hitte, droogte en juist grote hoeveelheden regen. Volgens wetenschappers en experts moet er meer groen komen in de openbare ruimte. Tegels en wijde straten moeten plaatsmaken voor bomen en ondergrondse wateropvang. Landelijk gezien gaat de uitvoering trager dan gepland. Dit komt doordat de thema's energie, waterbeheer en hittebestrijding vaak tegelijkertijd worden aangepakt en omdat er bij de uitvoering uiteindelijk toch onvoldoende belang aan wordt gehecht. Er is behoefte aan een integrale aanpak en regie. Nieuw rijksbeleid stelt dat water en bodem sturend zijn voor de inrichting van het openbare gebied en bestemmingswijzigingen.
In De Fryske Marren is sprake van bodemdaling, stijging van de zeespiegel en verzilting.

Deze pagina is gebouwd op 07/18/2024 13:40:23 met de export van 07/18/2024 13:25:41