Programma's

Programma 5 Sociaal domein

Doelstelling:

Inwoners die de mogelijkheid hebben om te werken, kunnen onafhankelijk in het bestaan voorzien.
Financiële hulp en ondersteuning bieden aan inwoners voor wie dit noodzakelijk is.
Nieuwe inwoners kennen de Nederlandse taal en burgeren succesvol in.
Inwoners met problematische schulden of financiële problemen ontvangen schuldhulpverlening of ondersteuning.
Inwoners met een minimuminkomen kunnen meedoen in de maatschappij.

Participatiewet (inclusief IOAZ, IOAW en BBZ en loonkostensubsidies)
Het bestand reguliere bijstand en IOAW (Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers) is in 2023 licht gestegen. Door de regeling voor de loonkostensubsidie kunnen bijstandsgerechtigden met een beperking makkelijker een werkplek bij een werkgever vinden. Een deel van hun loonsom wordt gecompenseerd via de loonkostensubsidie, afhankelijk van hun arbeidscapaciteit.

Bijstandsbesluit zelfstandigen (Bbz)
Het Bijstandsbesluit zelfstandigen (Bbz) wordt uitgevoerd door het Bureau Zelfstandigen Fryslân (BZF). Naast het uitvoeren van de wettelijke taak (het uitvoeren van de BBZ en IOAZ) ontwikkelt BZF een preventief aanbod passend bij de doelgroep. We zien een toename aan overige vragen van ondernemers, waaronder vragen over schuldhulpverlening en parttime ondernemerschap. Wat opvalt is dat we voor het eerst meer Bbz-aanvragen van gevestigd ondernemers hebben dan van startende ondernemers. De daling van het aantal starters zal waarschijnlijk te maken hebben met de gunstige arbeidsmarkt, maar heeft ook te maken met de nasleep van de coronajaren waarin weinig ondernemers zijn gestart.

De stijging van het aantal aanvragen van gevestigde ondernemers heeft te maken met de toegenomen schuldenproblematiek en de stijgende prijzen. Gevestigde ondernemers kunnen maximaal één jaar inkomensondersteuning krijgen. Voor een aantal klanten is een schuldhulptraject geadviseerd.

Begeleiding van inwoners naar duurzaam, betaald werk of sociaal activeren van inwoners (Werkleerbedrijf)
We zien dat voor bemiddeling van deze doelgroep naar werk meer tijd nodig is om een plaatsing te kunnen realiseren. We spelen op deze behoefte in.

Wet sociale werkvoorziening (Wsw)
De uitvoering van de (oude) Wsw binnen de NV Empatec is meegenomen in de doorontwikkeling richting Werkleerbedrijf inclusief de re-integratie onderdelen Pastiel en De Wurkjouwer. Er is in 2023 in nauwe samenwerking met Empatec en de deelnemende gemeenten een implementatieplan van de businesscase opgesteld. Naast dit traject loopt de wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Fryslân-West.

Energietoeslag
De Wet Energietoeslag 2023 is vastgesteld, waarmee huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum in 2023 eenmalig € 1.300 energietoeslag kunnen aanvragen tot 1 juni 2024. Inmiddels hebben ruim 1.600 huishoudens dit ontvangen. Studenten ontvangen in 2023 géén energietoeslag van de gemeente. Studenten kunnen een eenmalige tegemoetkoming van het DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) krijgen.

Aanvalsplan Armoede
Het Aanvalsplan armoede is in oktober 2023 vastgesteld. Vanaf dat moment is gestart met de voorbereidingen voor implementatie van de verschillende maatregelen. De nieuwe beleidsregels bijzondere bijstand 2024 zijn vastgesteld en er zijn afspraken gemaakt voor de nieuwe subsidiebijdragen in 2024.
Er zijn kindvoorzieningen in natura verstrekt waardoor kinderen kunnen meedoen met onderwijs, sport en cultuur. Het aantal aanvragen is hoog. We bereiken ongeveer drie op de vier kinderen van de doelgroep.

Collectieve ziektekostenverzekering de AV Frieso
Met het bieden van de collectieve ziektekostenverzekering de AV Frieso zorgen wij ervoor dat ruim 1.000 inwoners zich adequaat kunnen verzekeren voor zorgkosten. In 2023 is een tweede collectieve ziektekostenverzekering ontwikkeld. Hierdoor konden minima kiezen voor een passend zorgverzekeringspakket voor 2024 bij hun zorgbehoefte. Inwoners kunnen de polis via de gemeente afsluiten bij De Friesland.

Schuldhulpverlening
Eind 2023 zijn we aangesloten bij de Nationale schuldhulproute. Dit was één van de maatregelen uit het Aanvalsplan armoede. Op 1 juli is de wettelijke termijn voor schuldregelingen van 36 naar 18 maanden verkort. Via vroegsignalering krijgen we gemiddeld 80 unieke huishoudens in beeld die een betaalachterstand hebben. We zoeken contact met deze inwoners. Vaak leidt dit tot een vervolgafspraak waarbij samen met de inwoners gekeken of er ook aanspraak kan worden gemaakt op toeslagen en gemeentelijke regelingen. In 2023 leverde dit een extra bestedingsruimte op van ruim € 500 per jaar per huishouden.

Inburgering statushouders
Door de nieuwe wet inburgering (WI21) wordt de regiefunctie op het inburgeringsproces door de gemeente sinds 1 januari 2022 voortvarend opgepakt. Het Rijk noemt het een ‘lerend stelsel’. In de praktijk blijkt dit ook, het is nog steeds een dynamisch proces. De basis is op orde, door periodiek overleg met de ketenpartners vindt waar nodig en mogelijk verbetering plaats. Het aantal inburgeraars groeit door de hogere taakstelling voor de huisvesting van statushouders. Doordat meer groepen starten, kunnen de groepen beter op niveau ingedeeld worden. Sinds kort worden er binnen de B1-groep ook op B2-niveau lessen aangeboden. Voor een aantal groepen wordt structureel de Onderwijsroute op diverse locaties in de provincie verzorgd.

Deze pagina is gebouwd op 07/18/2024 13:40:23 met de export van 07/18/2024 13:25:41