Programma's

Programma 5 Sociaal domein

Doelstelling:

Alle inwoners van de Fryske Marren hebben gelijke kansen op een goede gezondheid.

Gezondheidsbeleid
De druk voor gemeentes neemt toe om meer te investeren in preventie, gezondheid en welzijn. In het Friese regioplan heeft het versterken van de sociale basis, meer aandacht voor preventie en gezondheid een centrale plek gekregen om te komen tot een toekomstbestendig zorglandschap.

Het gezondheidsbeleid richt zich op de vraagstukken waar de grootste ziektelast wordt verwacht en waar de grootste gezondheidswinst voor kwetsbare inwoners kan worden bereikt. Positieve Gezondheid is hierin het uitgangspunt. Op basis van vijf uitgewerkte ambities werken we aan deze doelstellingen:

Ambitie

Doelstelling

Wat hebben we gedaan?

Ambitie 1

Een gezonde leefomgeving

Meedoen met Bewegen Ontmoeten Sport en Spel (BOSS), Gezonde leefomgeving, Schoolpleinen openstellen

Ambitie 2

Levensverwachting van kwetsbare
Inwoners verhogen

Kansrijke Start, Gezonde Wijkaanpak, Gezond je ding doen, Gezonde School

Ambitie 3

De druk op het dagelijkse leven

Zeg Eens Eerlijk (mentale weerbaarheidscampagne jongeren), Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO), Jongeren en middelengebruik (JOS) met jeugdketenbeleid, Halt en voorlichting op scholen

Ambitie 4

Vitaal ouder worden

Deelname aan opzet ketenaanpakken, Valpreventie

Ambitie 5

Gezonde leefstijl stimuleren en behouden

Rookvrije Generatie, JOGG aanpak, Kind naar Gezonder Gewicht

Op alle vijf ambities lopen diverse projecten; dit doen we in samenwerking met diverse partijen. Het Sociaal Wijkteam, Sociaal Werk de Kear en de GGD zijn hierin belangrijke partners. Ook de samenwerking met huisartsen, onderwijs en het voorliggend veld is van groot belang om te komen tot preventie en bij te dragen aan de gezondheid van inwoners.

Gezonde wijkaanpak
Bij de gezonde wijkaanpak zijn we in twee wijken integraal aan het (samen)werken om te ervaren welke interventies, activiteiten en werkwijze/aanpak zinvol zijn, om de levensverwachting van kwetsbare inwoners aan te pakken. Dit is een project/traject voor meerdere jaren waarbij het doel is om succesvolle interventies & werkwijzes uit te rollen naar andere wijken.

Valpreventie wordt als structurele interventie aangeboden
De eerste valpreventie interventies van 2023 zijn afgerond. Naast het aanbieden van interventies, brengen we het beweegaanbod beter in beeld. Zo kan de verbinding met inwoners eenvoudiger worden gemaakt. Dit doen we in samenwerking met sportbedrijf DFM en sociaal werk De Kear. We zetten in op een duurzame aanpak. Valpreventie is een mooi voorbeeld van één van de activiteiten die we ondersteunen in het kader van het vitaal ouder worden.

Wet verplichte GGZ (Wvggz) en aanpak mensen met onbegrepen gedrag (Openbare geestelijke gezondheidszorg)
Vanuit dit budget wordt betaald:

  • De taken die de Veiligheidsregio Fryslân voor ons uitvoert in het kader van de Wvggz en het meldpunt zorgwekkend gedrag. Denk aan het horen van iemand die een maatregel krijgt opgelegd en het uitvoeren van een verkennend onderzoek.
  • De inzet van de Rapid Responder . Dit is een onopvallende personenbus met een chauffeur van Kijlstra Personenvervoer en een sociaalpsychiatrisch verpleegkundige (SPV). Samen zijn zij verantwoordelijk voor het vervoer en beoordelen van personen met onbegrepen gedrag.
  • De crisisbeoordelingslocatie in Leeuwarden in het kader van de aanpak van mensen met onbegrepen gedrag.
Deze pagina is gebouwd op 07/18/2024 13:40:23 met de export van 07/18/2024 13:25:41