Programma's

Programma 1 Bestuur en organisatie

Doelstelling:

De Fryske Marren is een gemeente waar je prettig en veilig kunt wonen, recreëren en werken.

Veiligheidsbeleid: we actualiseren ons beleid en leggen hierin onze prioriteiten voor de komende jaren vast. 
In 2023 hebben we uitvoering gegeven aan het Integraal veiligheidsplan 2018-2022 (IVP).  
Ook hebben we ons IVP geactualiseerd ‘IVP 2024-2027'. Deze is in het eerste kwartaal van 2024 ter besluitvorming aan de raad voorgelegd. 

We brengen zorg en veiligheid met elkaar in verbinding 
De integrale aanpak van de meest complexe zorg- en veiligheidsvraagstukken, vraagt om een gedegen en duurzame aanpak. Een aanpak waarbij instrumenten vanuit preventie, zorg en repressie elkaar aanvullen. Hiervoor is een domein overstijgende aanpak nodig. Als gemeente hebben wij hierin een regierol.   

We prioriteren zorg en veiligheid in het IVP 2024-2027. Het IVP is dan ook onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van de burgemeester en de portefeuillehouder zorg opgesteld. Daarnaast is via de perspectiefnota krediet beschikbaar gesteld om de verbinding tussen beide domeinen goed in te regelen en te bestendigen.  

We hebben meer aandacht voor de aanpak van ondermijning 
We investeren in team overstijgende samenwerking tegen ondermijning. Om deze samenwerking mogelijk te maken, hebben we een aantal zaken beter ingeregeld. Een daarvan is het actualiseren van het protocol binnengemeentelijke gegevensdeling. Dit is nodig om rechtmatig gegevens met verschillende gemeentelijke teams te kunnen delen. We werken daarnaast samen met andere overheden over dit vraagstuk. Tenslotte werken we, in samenwerking met het RIEC en Bureau Drugszaken aan verdere bewustwording.

Actuele veiligheidsproblematiek 
We hebben dit jaar onder meer te maken gehad met bankpasfraude, overlast door een specifieke groep jongeren, buurtconflicten en overlast. Er zijn drie hennepkwekerijen opgerold. Daarnaast bleek onze gemeente wel eens te zijn gebruikt als verzamelplaats voor demonstraties en manifestaties elders in het land. Rondom landelijke demonstraties is er een goede overlegstructuur tot stand gekomen. 

96% van de inwoners voelt zich veilig in de buurt, blijkt uit de inwonerspeiling 2023.

Informatieveiligheid

  • Als organisatie doen wij steeds meer digitaal. Het is mogelijk plaats- en tijdonafhankelijk te werken en als organisatie gebruiken wij steeds meer technologieën. Steeds meer processen zijn digitaal en wij koppelen met verschillende ketenpartners en overheidsinstanties. Hierdoor nemen de risico’s, dreigingen en auditlasten steeds meer toe.
  • Inwoners en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat de gemeente zorgvuldig en controleerbaar met informatie omgaat en deze goed beveiligt. Daarom worden alle overheidsorganisaties gehouden aan de Baseline Informatieveiligheid Overheid (BIO). Op basis van verschillende testen, analyses en onderzoeken stellen wij ons informatiebeveiligingsbeleid en het bijhorende actieplan vast.
  • Gemeenten verantwoorden zich over informatiebeveiliging en kwaliteit met het ENSIA-proces. Dat staat voor Eenduidige Normatiek Single Information Audit. De focus van ENSIA ligt op verantwoording richting de gemeenteraad. Parallel hieraan leggen gemeenten verantwoording af aan de Rijksoverheid waar het gaat om het gebruik van landelijke voorzieningen. De formele ENSIA-verantwoording over 2022 is succesvol afgerond en het nieuwe verantwoordingsproces over 2023 ligt op schema.
  • Gemeenten spannen zich gezamenlijk in om digitaal weerbaar te zijn. Soms gaat het toch mis, bijvoorbeeld als kwetsbaarheden niet op tijd worden ‘gepatcht’. In 2023 heeft De Fryske Marren 634 kwetsbaarheden onderzocht, beoordeeld en verholpen.

Doelstelling:

Gemeente De Fryske Marren is een gemeente waarin de leefbaarheid, veiligheid en openbare orde in het openbare gebied gewaarborgd worden. Dit met de juiste verhouding tussen horeca/evenementen en omwonenden.

Evenementen vonden weer veilig plaats in 2023
In 2023 werden er weer volop evenementen georganiseerd. Organisator, gemeente, politie en beveiliging hebben samen ingezet op een veilig verloop. Het evenementenseizoen is zonder bijzonderheden ten aanzien van veiligheid of overlast verlopen.

Eind 2023 hebben we de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) compatibel met de Omgevingswet gemaakt
De APV is eind 2023 tekstueel aangepast, zodat hij per 1 januari 2024 aan zou sluiten op de eveneens op dat moment in werking tredende Omgevingswet. Deze wijziging bestond uit verwijzingen naar wet- en regelgeving, die in verband met de inwerkingtreding van de Omgevingswet gewijzigd zouden worden correct meegenomen werden, zodat we ook na 1 januari 2024 een werkbare en correcte APV zouden hebben. Inhoudelijk is hierbij niets veranderd. Vooralsnog staat er voor 2024 een nieuwe, dit keer wel inhoudelijke wijziging van de APV op het programma. Daarbij zullen de keuzes die gemaakt worden bij de vaststelling van Verordening Fysieke leefomgeving of vertaald worden naar de APV. In de praktijk lijkt het erop neer te komen dat nagenoeg alle (althans de meeste) collegebevoegdheden uit de APV over zullen gaan naar de Verordening Fysieke leefomgeving.

Andere wetten volgen we op de voet
Wij blijven het komende jaar de gevolgen van de Omgevingswet, de Alcoholwet en de Wet regulering prostitutie op de voet volgen en nemen deze in de APV op wanneer dat nodig is. Dit blijven wij samen met onze veiligheidspartners monitoren.

We zijn zijdelings betrokken bij de natuurwetgeving
De provincie is de uitvoerende instantie als het gaat om de regels rondom natuurwetgeving in relatie tot evenementen. Deze taak ligt er al jaren, maar daar is recent meer aandacht voor gekomen. In 2023 heeft de provincie hier samen met gemeenten een informatiecampagne over gehouden om bewustzijn over dit onderwerp te vergroten. Vanaf 1 juli 2023 worden evenementen hier door de provincie aan getoetst, als dit van toepassing is. Op onze website geven we op de pagina over het organiseren van evenementen aan dat er, naast een vergunning en/of ontheffing van de gemeente, mogelijk ook een vergunning(en) en/of ontheffing nodig is van de provincie. Voor het aanvragen hiervan verwijzen wij door naar Evenementen en natuurbescherming van de provincie.

Deze pagina is gebouwd op 07/18/2024 13:40:23 met de export van 07/18/2024 13:25:41