Doelstelling
De Veiligheidsregio Fryslân draagt bij aan een veilig en gezond Fryslân. Het streven is het voorkomen en beperken van incidenten. Of het nu gaat om branden, infectieziekten of crisis. In dit hoofdstuk staat een toelichting op de ontwikkelingen vanuit de discipline Veiligheid. Een toelichting op de voortgang van Gezondheid staat in programma 5.
Uitvoering wijzigingen vanuit Wet gemeenschappelijke regelingen (WGR)
De zienswijzeprocedure van de ontwerp-wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân is afgerond. Alle zienswijzen zijn verwerkt in een zienswijze nota ontwerp-wijzigingsbesluit. Het Algemeen Bestuur besluit op 14 maart 2024 over deze nota en het definitieve wijzigingsbesluit. Hierna volgt de procedure voor instemming van de raden en de definitieve vaststelling staat gepland voor 1 juli 2024.
Ontwikkelingen in 2023
Brandweer
- In september heeft het college ingestemd met het convenant natuurbrandbeheersing Fryslân en met de gebiedsgerichte aanpak. In januari 2024 volgt een uitwerking hiervan in een uitvoeringsplan. In De Fryske Marren zijn er voor het gebied Gaasterland en de Rijsterbossen 3 verbeterpunten gesignaleerd. Deze zijn door brandweer en gemeente aangepakt en opgelost.
- Tijdens opleiden, trainen en oefenen is er aandacht voor de risico’s die gepaard gaan met de energietransitie.
- Nieuwe brandweerkazerne Langweer wordt gebouwd volgens nieuwe blauwdruk voor kazernes. Dit betreft een compacte bouw, waarbij de bouwkosten beperkt blijven. Daarnaast zijn in 2023 de portofoons vervangen. De vervanging van het systeem P2000 door Noova is uitgesteld.
- Brandweer, gemeente, provincie en de Fryske Utfieringstjinst Miljeu en Omjouwing (Fumo) hebben de digitale werkprocessen en sytemen getest. Medewerkers die een taak hebben in de risicobeheersing brandveiligheid zijn geschoold en voldoen aan het landelijke kwaliteitscriterium.
Crisisbeheersing
In de meerjarenkoers zijn 5 speerpunten opgenomen. Hier is in 2023 aan gewerkt en dit ligt op koers. Enkele bijzonderheden:
- Er is gewerkt aan het versterken van de informatiepositie. De extra brede doel uitkering rampenbestrijding is ingezet om de informatiepositie te borgen en het veiligheidsinformatieknooppunt Fryslân (VIK) in te richten. De planning is het VIK in het derde kwartaal van 2024 operationeel te hebben.
- De VRF heeft een belangrijke rol bij bovenlokale zaken en het verbinden van gemeenten. Onze gemeente sluit zich hierbij aan en gaat in 2024 hierin een verbeterslag maken.
- Informatie gestuurd werken met betrouwbare data is volop in ontwikkeling. Door de nieuwe migratie van OOV-Alert hebben we nu meer inzicht in de acties van crisismedewerkers die zijn opgeroepen.